لیست اقلام صاعقه گیر – لوازم مورد نیاز صاعقه گیر – تجهیزات صاعقه گیر و لیست اقلام سیستم صاعقه گیر –اجناس صاعقه گیر
صاعقهگیر تجهیزاتی هستند که برای حفاظت از ساختمانها، تأسیسات، دکلها، و فضاهای باز در برابر ضربه مستقیم صاعقه استفاده میشوند. این تجهیزات بهمنظور جلوگیری از تخریب فیزیکی و آتشسوزی ناشی از ضربه صاعقه طراحی شدهاند و مطابق با استانداردهای روز دنیا ساخته میشوند. صاعقهگیرها با جذب و هدایت انرژی صاعقه به زمین، از برخورد مستقیم آن به سازهها و ایجاد خسارت جلوگیری میکنند.
صاعقه گیر لیوا از نوع الکترونیکی خازنی بوده که محصول کشور ترکیه می باشد. و بمنظور حفاظت اولیه در روی ساختمان نصب میگردد .شرکت لیوا در زمینه حفاطت اولیه ، چهار سری صاعقه گیر با مشخصات و شعاع های پوشش متفاوت ارائه داده است.
صاعقه گیر الکترونیکی لیوا LIVA040 …………………. با شعاع حفاظتی ۶۴متر
صاعقه گیر الکترونیکی لیوا LIVA070 …………………. با شعاع حفاظتی ۷۹متر
صاعقه گیر الکترونیکی لیوا LIVA125 …………………. با شعاع حفاظتی ۱۰۵متر
صاعقه گیر الکترونیکی لیوا LIVA175 …………………. با شعاع حفاظتی ۱۲۰متر
صاعقه گیر الکترونیکی لیوا LIVA210 …………………. با شعاع حفاظتی ۱۳۵متر
صاعقه گیر الکترونیکی لیوا LIVA250 …………………. با شعاع حفاظتی ۱۵۰متر
صاعقه گیر الیپس ساخت کشور فرانسه محصول شرکت LPS بوده و جزو صاعقه گیرهای اکتیو (فعال) می باشد . شرکت LPS یکی از معروفترین و بزرگترین تولید کننده های صاعقه گیر در اروپا است که معمولا صاعقه گیر های با کلاس قیمتی مناسب تری نسبت به دیگر تولید کننده های فرانسوی به جهان ارایه می نماید.
صاعقه گیرالکترونیکی الیپس ELLIPS 1.0 …………………. باشعاع حفاظتی ۶۴متر
صاعقه گیرالکترونیکی الیپس ELLIPS 1.2 …………………. باشعاع حفاظتی ۷۹متر
صاعقه گیرالکترونیکی الیپس ELLIPS 1.3 …………………. باشعاع حفاظتی ۱۰۵متر
صاعقه گیرالکترونیکی الیپس ELLIPS 1.4 …………………. باشعاع حفاظتی ۱۲۰متر
صاعقه گیرالکترونیکی پاراتون Paraton@irساخت شرکت LPS کشور فرانسه می باشد. LPS جدیدترین نسل صاعقه گیرهای الکترونیکی فعال شرکت Paraton@irصاعقه گیر های میله ای می باشند که حاصل سال ها تجربه و آزمایش های گسترده در آزمایشگاه ها در شرایط واقعی رعد و برق می باشند.
صاعقه گیرالکترونیکی پاراتون ۱۰ …………. با شعاع حفاظتی ۶۴متر
صاعقه گیرالکترونیکی پاراتون ۲۵ …………. با شعاع حفاظتی ۷۹متر
صاعقه گیرالکترونیکی پاراتون ۴۵ …………. با شعاع حفاظتی ۱۰۵متر
صاعقه گیرالکترونیکی پاراتون ۶۰ …………. با شعاع حفاظتی ۱۲۰متر
صاعقه گیر فرانسوی امگا (OMEGA) جزو صاعقه گیرهای الکترونیکی (فعال) ، محصول شرکت Piorteh بوده و در چهار نوع OMEGA-x25 ، OMEGA-x35 ، OMEGA-x45 و OMEGA-x60 ارایه شده است. صاعقه گیر الکترونیکی OMEGA اصلی ترین قطعه در سیستم های حفاطتی بوده و عملکرد آن بر اساس تولید یونیزاسیون و ایجاد مجرای تخلیه جریان صاعقه و هدایت آن به سمت هادی نزولی می باشد.
صاعقه گیر الکترونیکی OMEGA X25 ……… با شعاع حفاظتی ۶۴متر
صاعقه گیر الکترونیکی OMEGA X35 ……… با شعاع حفاظتی ۷۹متر
صاعقه گیر الکترونیکی OMEGA X45 ……… با شعاع حفاظتی ۱۰۵متر
صاعقه گیر الکترونیکی OMEGA X60 ……… با شعاع حفاظتی ۱۲۰متر
صاعقه گیرالکترونیکی SK3 ساخت کشور کره جنوبی می باشد. جنس فوقانی صاعقه گیر مقاوم در برابر گازهای خورنده صنایع بوده و مناسب برای حرارت هایC ˚۵۰ میباشد . همچنین نصب آسان و هزینه اجرایی نسبتا کمی دارد. صاعقه گیر الکترونیکی SK3 دارای ۵ مدل با شعاع پوشش و حفاظتی از ۴۳ متر تا ۱۳۹ متر می باشد که بر حسب نوع پروژه و محدوده شعاع مورد حفاظت طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد.
صاعقه گیرالکترونیکی SK3…………………. با شعاع حفاظتی ۴۳متر
صاعقه گیرالکترونیکی SK3…………………. با شعاع حفاظتی ۶۵متر
صاعقه گیرالکترونیکی SK3 …………………. با شعاع حفاظتی ۸۶متر
صاعقه گیرالکترونیکی SK3 …………………. با شعاع حفاظتی ۱۰۹متر
صاعقه گیرالکترونیکی SK3 …………………. با شعاع حفاظتی ۱۳۹متر
شکل و ظاهر صاعقهگیر پسیو معمولاً همانند یک میله نوک تیز است که در بالاترین نقطه یک ساختمان نصب میشود. این دستگاه در زمان برخورد صاعقه، ولتاژ را جذب کرده و جریان تولید شده را به زمین انتقال میدهد. میله صاعقه گیر در اصل توسط بنجامین فرانکلین در قرن هجدهم معرفی شده است. ساختار این میله های فلزی برای حفاظت در برابر اصابت صاعقه نصب شده است.
میله صاعقه گیر فرانکلین با قطر ۱۶ …… ارتفاع ۱.۵متر با سرشاخه و پایه (تمام مس)
میله صاعقه گیر فرانکلین با قطر ۲۰ …… ارتفاع ۱.۵متر با سرشاخه و پایه (تمام مس)
…………………………………………………………………………………..
میله صاعقه گیر فرانکلین با قطر ۱۶ …… ارتفاع ۱.۵متر (تمام مس)
میله صاعقه گیر فرانکلین با قطر ۱۶ …… ارتفاع ۱متر (تمام مس)
میله صاعقه گیر فرانکلین با قطر ۲۰ …… ارتفاع ۱.۵متر (تمام مس)
میله صاعقه گیر فرانکلین با قطر ۲۰ …… ارتفاع ۱متر (تمام مس)
…………………………………………………………………………………..
میله صاعقه گیر فرانکلین استنلس استیل با قطر ۱۶ …… ارتفاع ۱.۵متر (تمام استیل)
میله صاعقه گیر فرانکلین استنلس استیل با قطر ۲۰ …… ارتفاع ۱.۵متر (تمام استیل)
…………………………………………………………………………………..
میله صاعقه گیر فرانکلین مغزی فولاد روکش مس با قطر ۱۶ …… ارتفاع ۱.۵متر
صاعقهگیرها بسته به نوع عملکرد به دو دسته تقسیم میشوند:
صاعقهگیرهای پسیو، سیستمهای حفاظتی هستند که بهمنظور حفاظت از ساختمانها و سازهها در برابر صاعقه طراحی شدهاند. این صاعقهگیرها بر اساس اصول سادهای عمل میکنند و معمولاً شامل میلههای برقگیر (صاعقهگیر) ساده و روش قفس فارادی هستند. عملکرد این سیستمها بر اساس استاندارد بینالمللی IEC و تئوری گوی غلطان و زاویه حفاظتی است که بهمنظور تأمین حفاظت کامل جلد خارجی ساختمان طراحی شدهاند.
در سیستمهای صاعقهگیر پسیو، از مواد مختلفی مانند میلههای ساده مسی، مسی با پوشش آب کرم، استنلس استیل، و گالوانیزه با طول و قطرهای مختلف استفاده میشود. همچنین، انواع بستها، کلمپها و هادیهای ارتباطی و نزولی با جنس و مقاطع مختلف در این روش بهکار میروند.
صاعقهگیرهای پسیو بهدلیل سادگی در طراحی و نصب، هزینههای کمتر و عملکرد قابل اعتماد، بهعنوان یکی از روشهای رایج حفاظت از سازهها در برابر صاعقه شناخته میشوند.
صاعقهگیرهای اکتیو، سیستمهای حفاظتی پیشرفتهای هستند که برای حفاظت از ساختمانها و سازهها در برابر صاعقه طراحی شدهاند. این نوع صاعقهگیرها بر مبنای فناوری یونیزه کننده هوا عمل میکنند و با ایجاد یک محیط یونیزه در اطراف محل نصب خود، صاعقه را بهسوی خود جذب کرده و سپس آن را به سیستم زمین هدایت میکنند.
صاعقهگیرهای اکتیو که با نام صاعقهگیرهای الکترونیکی نیز شناخته میشوند، از فناوری Early Streamer Emission (E.S.E.) استفاده میکنند. طراحی و عملکرد این سیستمها بر اساس استاندارد NFC17-102 فرانسه است.
این صاعقهگیرها شامل یک واحد الکترونیکی هستند که قبل از وقوع صاعقه، محیط اطراف خود را یونیزه میکنند و بدین ترتیب احتمال برخورد صاعقه به این سیستم افزایش مییابد. این فرآیند باعث میشود که صاعقه بهطور مستقیم به صاعقهگیر جذب شده و از برخورد آن به ساختمان یا سازه جلوگیری شود.
بیشتر بخوانید: تجهیزات چاه ارت